Arrangementer Biograffilm

Margrit Petersen

15.11.18 - 2.1.19 præsenterer Kulturhuset og Kunstråd Skanderborg en meget usædvanlig udstilling med grafiske værker af Margrit Petersen, oversygeplejerske og billedkunstner.

Kun få husker i dag Margrit Petersen. Hun blev født i 1908 og var i en årrække oversygeplejerske på Skanderborg Sygehus. Men som 54 årig skiftede hun spor, blev optaget på Det Jyske Kunstakademi i Aarhus og efter gennemført uddannelse tog hun til Paris for at videreuddanne sig som grafiker på Hayters grafiske værksted, hvor mange af efterkrigstidens største navne i international kunst havde deres gang, fx Picasso, Giacometti og Jackson Pollock. Man kan roligt sige, at Margrit Petersen praktiserede ”Livslang læring”, før begrebet var opfundet.

I 1970’erne og 1980’erne udstillede Margrit Petersen sin kunst, flere gange i Skanderborg sammen med andre lokale kunstnere. Før sin død forærede hun Skanderborg Kommune sin samling af grafiske værker i håbet om, at ”den kunne blive en del af grundstammen i et kunstmuseum på Vestermølle”. 

Mappen med hendes værker dukkede uventet op i forbindelse med Kunstrådets opgørelse af kunst på de gamle rådhuse. Fra denne mappe er der udvalgt 27 tryk, som på kunstrådets foranledning er blevet indrammet til udstillingen i Kulturhuset.  De valgte værker er alle trykt i den grafiske teknik, som Margrit Petersen tilegnede sig på Hayters værksted. Alle værker er nonfigurative, inspireret af tidens strømninger inden for konstruktiv kunst og op art. 

Mappen rummer dog også værker fra Margrit Petersens tidlige periode, hvor hun arbejdede figurativt, som oftest inspireret af natur, historie og mytologi. Alle uindrammede værker ligger til gennemsyn ved ferniseringen og kan ved denne lejlighed købes for 100 kroner pr. stk. 

Alle er velkomne til ferniseringen, hvor Kulturhuset serverer et glas vin. Hans Struve giver en kort introduktion til udstillingen, hvorefter Klavs Andresen, der gik til grafikundervisning i Margrit Petersens kælder på Skovvej i Stilling, fortæller om Margrit Petersen og den helt specielle grafiske teknik, hun tilegnede sig i Paris. Duoen Eriksen og Mogensen spiller deres mix af jazz, folk, latin, swing, rock og blues til ferniseringen.

Udstillingen kan ses i Kulturhuset fra den 15. november 2018 til den 2. januar 2019.